Vragen? info@puzzellokaal.nl • +31 (0)6 300 56 307

Vragen? info@puzzellokaal.nl • +31 (0)6 300 56 307

a

Vincent van Gogh en puzzelen

door | 14 nov

Had Vincent van Gogh iets met puzzelen? Naar mijn weten niet. Tenzij hij zijn zoektocht naar zijn identiteit als een puzzeltocht zag. Vanuit zijn geboorteplaats Zundert, via Den Haag, Londen, Parijs, Amsterdam, Frankrijk, Brussel, Drenthe en natuurlijk Nuenen, waar zijn ouders woonden, vertrok hij uiteindelijk naar Frankrijk om er definitief te blijven.

Tijdens zijn zoektocht begon hij voorzichtig te tekenen en schilderen. Hij ontdekte al snel dat hij veel voldoening haalde uit zijn creatieve talent. Omdat hij veel van zijn tochten al wandelend maakte werd hij steeds meer gegrepen door de landschappen om hem heen. Ook het simpele boeren- en arbeidersleven inspireerde hem.

In Nuenen waren de Opwettense Watermolen en de windmolen De Roosdonck gewilde onderwerpen van hem. Ook de Genneper Watermolen in Eindhoven zien we vaak terug in zijn werk.

Zijn zwerftocht eindigde triest in Auver-Sur-Oise. Daar ligt hij, samen met zijn broer Theo, begraven. Nog altijd is de puzzel van zijn leven niet compleet, want het laatste stukje ontbreekt nog. De historici zijn het er namelijk niet over eens hoe Vincent aan zijn einde kwam. Misschien moet dat ook maar zo blijven. Want mede door het mystieke einde blijft hij oneindig voortleven.

Ik ben er trots op dat enkele van mijn puzzels in de museumwinkel van het Van Gogh Museum Vincentre in Nuenen aangeboden worden.

Dit bericht is geplaatst in categorie Geen categorie